15 49.0138 8.38624 arrow 0 none 0 4000 0 horizontal https://koraysaridogan.com 300 0 1
theme-sticky-logo-alt

Koray Sarıdoğan · Biyografi

14 Ağustos 1987’de Ankara’da doğdu.
Alanya’da büyüdü. Çanakkale’de okudu. İstanbul’da yontuldu -yani, olabildiğince…
Şehirleri, kendi hikâyesinden hiç ayrı tutmadı, gittiği yerlere kendisiyle birlikte onları da götürdü.

Özellikle Türkiye’de, doksanlara çocuk, yeni binyıla ergen, ikibinonlardan sonrasına yetişkin olarak tanıklık eden ve varoluşunu üreterek anlamlandırmaya çalışan hemen herkes gibi ruhani bir yorgunlukla, buna rağmen tuhaf bir yaşama sevinciyle gezegendeki zamanını dolduruyor. 

Edebiyatın, müziğin -bilhassa metal müziğin, karşısına çıkan iyi insanların -bilhassa iyi kadınların, kalan hayatında başka ülkeleri -bilhassa soğuk ve kasvetli olanları- görme heyecanının ve gerçekliğe duyduğu takıntılı şüphenin bu yaşama sevincindeki payı yadsınamaz.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisansını, SAÜ Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı’nda Ahmet Mithat Efendi’nin “Dağarcık Dergisinin Çeviri Yazısı, Sistematik İndeksi ve Tahlili” teziyle yüksek lisansını tamamladı. Kolay olmadı; kuruldan geçtiği halde akademik gariplikler yüzünden “en azından namım yürür” diyerek tezini danışman odasındaki çöpe atmanın eşiğinden döndü. (Asabiyeti genetik -bununla başa çıkmaya çalışıyor, fena bir mesafe de kat etmedi.) 

Edebiyat mecrası KalemKahveKlavye’nin kurucusu.

KalemKahveKlavye, 221B Dergi, Episode Dergi, TR!P Dergi, Ayı Dergi gibi süreli yayınlarda, “Bana Bi’ Şey Olmaz: HIV Pozitif Öyküler, Ezoterik Edebiyat” gibi çokyazarlı kitaplarda yazılarıyla yer aldı. Edebiyat araştırmaları ve eleştirileri, kitap incelemeleri, alternatif kültür-sanat mevzularına ve ezoterizme dair yazılar yazdı.

İlk romanı Kadran Kadraj 2015’te yayımlandı. 2017 civarı başladığı İçini Kaz Kendini Göm‘ü, yayımlanmanın eşiğinden döndükten sonra dört kez farklı biçim ve dokularla yeniden kurguladı ve yayımlanmamış olmasına her defasında tekrar sevindi. Bu kitap hâlâ bitmiş değil ve gelecekte muhtemelen en sevdiği romanlarından biri olacağını düşünüyor.

2019-2022 arasında, gençliğin heyecanlı üretkenliğiyle yazdığı farklı türlerdeki ve konulardaki kitaplarının ardından bir tür “Bütün bunlara gerek var mıydı?” yorgunluğuna girdi. Çokyönlülüğün yaygın dezavantajlarından biri olarak yaklaşık otuz beş yaşı ve dördüncü kitabı civarında gelen bu “dağılma ile dağıtma” arasındaki farkın bilinciyle ve kimi kitaplarına duyduğu bir miktar mesafeyle mümkün mertebe yalnızca roman yazmaya karar verdi.  İyi hikâyeler yazma çabası, yayımlanma güdüsüne ve yazdıklarını bir an önce okura ulaştırma hevesine ağır basmaya başladı. Gelecekte bu dönemini “Türkiye’nin ve hayatımın büyük bunalım zamanıydı, ülkece depresyonda eşitlenmiştik” gibi ifadelerle anlatacak.

Edebiyat öğretmenliğinin yanı sıra çeşitli kurum ve mecralarda yazarlık, editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı.
Öğretmenler odası da dahil ofis ortamını, uyandırma alarmını, kahvaltı öğününü hiç sevmedi. Az kazanmak pahasına inat ettiği freelancer’lık müessesini sürdürüyor. 
Şimdilerde KalemKahveKlavye’nin yayın yönetmenliğinin yanı sıra uluslararası bir oyuncak markasının ve usta fotomuhabiri Coşkun Aral‘ın editörü olarak çalışıyor.

Editörlüğün iş tanımı gayet iyi bilinmesine rağmen etik, ekonomik ve keyfi sebeplerden ötürü bilinmiyormuş gibi davranılan Türkiye yayıncılığında düzenli iş yapmayı bıraktı.
Yine de canı istediğinde veya gerek gördüğünde yazarlar, yazar adayları ve çeşitli yayınevleri için editör olarak danışmanlık veriyor.

Ve yazmaya -elbette- devam ediyor.
Kendinden üçüncü şahıs olarak bahsettiği bu biyografi dahil.
Elektrogitarda da şansını deniyor gerçi ama yatay ve dikey algısını eşzamanlı kullanmasına engel olan disleksisi onu epey zorluyor. 

Alanya-İstanbul arasında yaşıyor.
İstanbul’dan kaçtığı her şey birkaç yıl içinde onu Alanya’da bulduysa da bunu bir süre daha dert etmemeye karar verdi.
Çünkü ev kirası hâlâ biraz ucuz ve kulak tıkaçları gürültüyü hiç de fena engellemiyor.

Evli ve iki kedi babası… 
“En güzel çocuk bir başkasınınkidir” felsefesine inanıyor.
Varoluşa dair her meseleyi çözmüşçesine üreyebilenleri takdir ediyor.
Çocuğu bir yatırım aracı olarak göremediği için yaşlanınca ona kimin bakacağını bilmiyor, o kadar uzun yaşamayı da pek arzulamıyor.
Hem, Queen’in de söylediği gibi: Kim sonsuza dek yaşamak ister ki?
Tabii, manyak veya diktatör değilse… 

**

Yayımlanmış kitapları:

Kadran Kadraj, Roman, Esen Kitap, 2015
Kaosun Kalbi, Roman, Portakal Kitap, 2020
Yeraltı Kütüphanesi, Araştırma, Karakarga Yayınları, 2020
Edgar Allan Poe: Gecenin Kıyısından Gelen Suratsız ve Yaşlı Kuzgun, Biyografi, Destek Yayınları, 2020