Ahmet Mithat Efendi’nin Dağarcık Dergisi Yazıları
İlk Kez Günümüz Türkçesinde
Edebiyatımızın “Yazı makinesi” namıyla bilinen ilk “popüler” yazarı Ahmet Mithat Efendi’nin yayımlanmamış yazıları ilk kez okur karşısına çıkıyor. Koray Sarıdoğan’ın yüksek lisans tezinden hareketle tematik bir tasnifle hazırladığı, KalemKahveKlavye logosunu taşıyan e-Kitap dizisi “Dağarcık Dergisi Arşivi”nin ilk bölümü “Dil ve Edebiyat Yazıları”na ayrıldı.
1871-1872 yıllarında 10 sayı halinde yayımlandıktan sonra kapatılan ve Ahmet Mithat Efendi’nin sürgüne gönderilmesine neden olan felsefe ve eleştiri içerikli Dağarcık dergisinde yer alan ve birkaç istisna haricinde Latin harflerine çevrilip günümüz Türkçesine aktarılmayan yazıları bir seri halinde yayımlanıyor.
Sarıdoğan’ın “Ahmet Mithat ve Dağarcık Mecmuası Üzerine Bazı Dikkatler” makalesiyle açılan bu ilk kitapta yer alan yazı başlıkları şöyle: “Kitap Okumak · Okumaktan ve Konuşmaktan Faydalanmanın Yolu · Münazara Kanunu Hakkında Bir İki Söz · Osmanlıcanın Sadeleştirilmesi · Sabah”
Ahmet Mithat’ın genç denilecek bir yaşında bile okumaya, yazmaya, düşünmeye ve tartışma kültürüne dair sunduğu derin bakış açısı ve özgün üslûbuyla kaleme aldığı yazıların hem Türk Dili ve Edebiyatı ile düşüncesi, hem de yeni Ahmet Mithat çalışmalarına ışık tutacağına inanıyoruz.
Dizinin sonraki kitapları için planlanan konu başlıkları şimdilik şöyle: “Toplum ve Sosyoloji, Tarih, Siyaset, Din-Bilim-Felsefe Yazıları ve Recaizâde Mahmud Ekrem İlgileri”